EV8 Valencia – Girona | Op naar Barcelona

Van blijven hangen op de camping tot plannen die in de soep lopen

Mozaiek

Onze ochtend begint zoals alle ochtenden: wakker worden, nog even blijven liggen (knuffelen!) en dan eruit voor een rondje sanitairgebouw. Dan volgt het Grote Inpakken. Slaapzakken in hoezen proppen, slaapmatten oprollen, 6 ontplofte fietstassen, een rack pack en een dry pack weer opnieuw inpakken – in minder dan een half uurtje staat ons hele hebben en houwen weer klaar om de fiets op te gaan. Ondertussen wast Bregje de fietsbroeken van de vorige dag, zodat die onderweg, wapperend in de wind, kunnen drogen.


Een ochtend zoals we er al een heel aantal hebben gehad. En ook vandaag is het plan om in te pakken, op de fiets te stappen en te vertrekken naar het station van Sitges. Daar nemen we de trein om een onfietsbaar stukje Spanje te omzeilen (fietsen betekent óf een smalle, stikdrukke N-weg trotseren óf weer omhoog fietsen in Parc del Garraf en omlaag met een hellingspercentage van 20% – nee, dank u). Aan de andere kant van het natuurgebied stappen we dan weer uit om Barcelona in te fietsen.

Dat is in ieder geval het plan… Maar zoals dat gaat met plannen, loopt het weer helemaal anders.

Een onverwachte ontmoeting

In tegenstelling tot andere ochtenden, worden we vandaag ineens aangesproken op de camping. Dat is nieuw, want meestal worden we straal genegeerd door de overwinterende pensionado’s in hun blinkende villa’s-op-wielen. Wat leuk, aanspraak!

En niet zomaar aanspraak; het blijken mensen te zijn die we kennen. Dus wat een routinematige ‘even alles snel inpakken ochtend’ leek te worden, verandert ineens in een ‘koffie drinken en kletsen en o we hebben niet zo’n haast hoor ochtend’.

Superleuk!

Maar als het ongeveer middag is, moeten we er toch echt eens vandoor. We moeten per slot van rekening nog naar Barcelona fietsen.

Denken we.

Vlnr: Laura, Bregje en Merijn op hun fietsen om de EV8 tussen Valencia en Girona in Spanje te fietsen.
Laura, Bregje en Merijn. Onderweg naar nieuwe avonturen.

Waar blijven die goede gesprekken bij het kampvuur op de camping?

Ga op fietsvakantie, zeiden ze. Je ontmoet allemaal andere mensen, zeiden ze. Je hebt overal aanspraak, want mensen vinden het leuk en stoer, van die fietskampeerders, zeiden ze.

Nou, mooi niet.

We merken er in ieder geval maar bar weinig van in die 2 weken dat we door Spanje fietsen. Misschien dat we op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn, maar wij komen voornamelijk gepensioneerde Nederlanders en Belgen tegen die in hun super-de-luxe campers overwinteren. En die kijken ons toch enigszins argwanend aan als we moe, stoffig en bezweet de camping op komen rollen. Wie zijn die primitievelingen?, lijken ze te denken. Waarna ze verder gaan met waar ze mee bezig waren. TV kijken ofzo.

Jammer, want wat is nou leuker dan met andere kampeerders over reizen praten?

(En o ja, laat ik eerlijk zijn: we willen natuurlijk ook gewoon bewonderende blikken omdat we op de fiets zijn…)

Een supersnelle fietsrit

We nemen afscheid en fietsen naar het station van Sitges. Daar blinkt de dienstregeling niet uit in overzichtelijkheid, maar ik heb alle mogelijkheden online goed bestudeerd en we kunnen gewoon de eerstvolgende trein richting Barcelona nemen. Lang hoeven we niet te wachten. De trein stopt en snel wurmen we ons met 3 volgepakte fietsen erin. Rijden maar!

En rijden, dat doet-ie. Zo het station van Platja de Castelldefels voorbij, waar we er eigenlijk uit wilden. Ook alle stations daarna worden overgeslagen en we racen zo Barcelona binnen. Eh… dat had ik mij toch iets anders voorgesteld!

Dus voor we het weten, staan we ineens op het centraal station van Barcelona. Oké, ook goed. Dan maar vanaf hier naar het geboekte hostel fietsen.

3 fietsen in de hal van een hostel in Barcelona | EV8 naar Barcelona.

Hostel struggles

We zijn wel wat gewend en komen zonder kleerscheuren aan bij het hostel. Tenminste, er zou hier ergens een hostel moeten zijn. Maar waar?!

Uiteindelijk blijkt het op de 2de verdieping van een appartementengebouw te zitten. Er is een heel klein liftje. Zo klein, dat er geen fiets in past. Bovendien verschiet de manager van het hostel van kleur als ze hoort dat wij met 3 fietsen gekomen zijn, want o help, daar is helemaal geen plek voor!

O help, inderdaad. Gelukkig wordt er na wat heen en weer gebeld met het hoofdkantoor besloten dat onze fietsen in de gang mogen staan. Voor deze ene keer. Want ook dat is Spanje: hoe je een goed fietspad aanlegt is misschien nog een raadsel, maar ze willen je wel altijd graag helpen.

Entree Park Güell in Barcelona, Spanje.

…en de tourist trap die Barcelona heet

Door onze supersnelle treinrit naar Barcelona hebben we nog wat tijd om de stad te bekijken. En dat komt goed uit, want we hebben Park Güell nog op de planning staan. Daar zijn Bregje en ik 23 jaar geleden geweest en we willen deze mooie plek graag aan Merijn laten zien.

Maar wat een tegenvaller. Park Güell is VOL.

Ja, dat kan blijkbaar. Er zijn grote toegangspoorten met bewaking én een ticketverkoop. Blijkbaar mag er maar een vastgesteld aantal mensen naar binnen en zo aan het einde van de middag zijn wij duidelijk te laat. We werpen nog een laatste blik door het hek in een poging om toch nog iets te zien, maar echt opschieten doet het niet.

Bregje en Merijn kijken uit over Park Guëll in Barcelona | Fietsmagie EV8 naar Barcelona
Bregje en Merijn lopen door de steile straten van Barcelona. Roltrappen maken onderdeel uit van de straat | EV8 naar Barcelona.
Onderweg naar Park Güell. De straat is zo steil, dat er roltrappen zijn aangelegd!

Ach, dan moeten we ons verdriet maar gaan verdrinken in overpriced sangria op het übertoeristische Plaza Real. Wat anders kan een mens doen?


Laura en Merijn lopen door het historische centrum van Barcelona.
Wandelen. Weer eens iets anders dan fietsen.
Plaza Real in Barcelona.
Plaza Real in Barcelona.
Merijn, Laura en Bregje in een tapasbar in Barcelona.
In de tapasbar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *